logo tagline

Verf verwijderen van hout

Het overschilderen van verf op houtwerk is vaak een kwestie van schuren, reinigen en verven. Echter kom je in sommige gevallen een verflaag tegen die oud is en mogelijk zelfs gaat bladderen. Soms zelfs in combinatie met houtrot door de beschadigde verflaag. Hoe tackel je deze klus? Met ons advies helpen we jou stap voor stap dit probleem aan te pakken en krijg jij weer een strakke verflaag.

Beoordelen van de bestaande verflaag

Een verflaag wordt aangebracht op hout om als het ware een filmlaag te vormen tussen het hout en externe invloeden. Denk hierbij aan water zoals regen en andere neerslag maar ook vuil en stof. Door het afschermende effect van de verf blijft het hout in goede conditie en gaat het niet rotten of verkleuren. Maar door de blootstelling aan UV-straling, neerslag en vuil buitenshuis maar ook het gebruik binnen zoals het gebruik van een trap of meubel kunnen er beschadigingen in de laklaag komen. Deze beschadigingen niet voldoende behandelen kunnen leiden tot het blootstellen van het hout aan juist hetgeen waarvoor je het wil beschermen.

Houtrot controleren

Houtrot kun je zien aan het verfwerk. Het vormen van bellen of blaasjes in het verfwerk is hiertoe een goede indicatie. Je kan met bijvoorbeeld een schroevendraaier controleren door op kritische plekken te prikken in het hout. Denk hierbij aan beschadigde plekken, hoeken of houtwerk bij de grond wat vochtig kan blijven. Waar het houtwerk nog goed is zal niets gebeuren. Waar de schroevendraaier daadwerkelijk het hout ingaat kun je aan de slag met het repareren van het houtwerk.

Wanneer verwijder je verf?

Losbladeren van verf is een aanleiding om een deel van het verfwerk te verwijderen. Of in extreme gevallen in zijn geheel te verwijderen. Nog een andere aanleiding kan zijn als de kleur van de onderlaag erg donker is en je wil deze lichter maken. Een aantal lagen grond- en aflakverf eroverheen kan zorgen voor een te dikke verflaag. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om de bestaande verflaag te verwijderen.

Voorbereiden van jouw klus

Jouw verf inderdaad gaan verwijderen? Met de juiste gereedschappen begin je goed aan jouw klus. Maar met welke gereedschappen en middelen begin je aan een klus? Je wilt natuurlijk niet eindeloos blijven schuren totdat een verflaag is verwijderd of het hout onnodig beschadigen.

Gereedschap

Je kan afhankelijk van de hoeveelheid wat je moet behandelen kiezen voor verschillende mogelijkheden. Met de Superafbijt van Alabastine kun je verf verwijderen van jouw hout. Een goed alternatief hiervoor is om gebruik te maken van een heteluchtpistool. In beide gevallen adviseren wij om een verfkrabber erbij te gebruiken. De keuze van gereedschap is dus helemaal aan jou!

Uiteraard is schuurpapier te adviseren bij deze klus. Omdat niet alle oppervlaktes vaak helemaal weggehaald hoeven worden kun je een deel van de verf laten zitten. Mocht je toch alles willen weghalen kun je met een grove schuurpapier de restanten verf eraf schuren. Dit verbeterd de hechting van de verf met het hout.

De gereedschappen in het kort:

Maar misschien heb je ook het volgende nodig bij deze klus. Optioneel zijn dan:

De verflaag verwijderen

Met alle spullen in huis kun je starten aan de klus. Hoe je dit aanpakt hangt deels af van de reden dat je verf gaat verwijderen. Zoals eerder aangegeven bij het beoordelen van de verflaag kun je dit om verschillende redenen gaan doen.

Afbladderende verf verwijderen

Om het verf wat afbladdert te verwijderen van houtwerk behandel je vooraf de plekken waar de verf loslaat. Houdt er rekening mee dat het gebied rondom het afbladderen ook beïnvloed kan zijn. Verwijder daarom altijd wat extra verf er om weg. Ten eerste om te controleren dat het hout nog goed is en ten tweede om te zorgen voor een meer optimale hechting van de nieuwe verflaag.

Constateer je nu, of eerder al, een plek met houtrot? Met de Alabastine Houtrot reparatieset meng je eenvoudig een substantie waarmee je dit tegen gaat. Verwijder vooraf het rotte hout met een houtbeitel, hamer en schuurpapier. Zorg ervoor dat het hout wat zitten blijft geheel vrij is van houtrot. Vervolgens kun je de plek vullen met het houtrotmiddel en zo een beschilderbaar oppervlak te krijgen.

Smeer de plekken waar je de verf wil verwijderen in met afbijt of maak deze goed warm met het heteluchtpistool. In combinatie met de krabber kun je relatief eenvoudig het hout kaal schrapen. Doe dit ruim rondom de plekken waar de verf loslaat om na de behandeling te kijken naar de staat van het hout.

Hele verflaag verwijderen

Bij het verwijderen van de gehele verflaag ga je op eenzelfde manier aan de gang. De afbijt of het heteluchtpistool laat je zijn werk doen en met de verfkrabber ondersteun je dit proces. Eventuele restanten verf kun je ook makkelijk nog verwijderen door te schuren. Afhankelijk van jouw voorkeur kun je hiervoor kiezen voor een schuurmachine of schuurblok.

Voorbehandelen en schilderen

Nu resteert enkel nog het aanbrengen van een nieuwe verflaag. Wij hebben verschillende klussen al eerder beschreven in onze stappenplannen. In de basis behandel je het hout met schuurpapier om zo een goede hechting te krijgen. Bevorder dit door de ondergrond stofvrij te maken met St. Marc. Hierna kun je aan de slag met grondverven en aflakken. Twijfel je over welke grondverf of lak je nodig hebt voor jouw klus? Met onze verfkeuzehulp vind je de perfecte oplossing voor jouw klus!


Terug naar overzicht stappenplannen >
 

Meer uitleg of hulp nodig?

Kom je er toch niet helemaal uit met de voorbereidingen of het verwijderen van oude verflagen? Neem contact op met onze klantenservice of kom langs in de winkel!