logo tagline

Houten overkapping beitsen of schilderen met De Voordeelmarkt

Houten overkappingen, carports, pergola's en veranda's hebben jaarlijks veel te verduren van de zon, regen, wind en vorst en moeten daarom goed onderhouden worden. In dit stappenplan leggen we uit hoe jij jouw overkapping schilderen of beitsen kan.

Door je overkapping eens in de paar jaar een nieuwe laag verf of beits te geven, voorkom je schade door weersinvloeden en gaat het houtwerk nog heel lang mee. De vraag of je kiest voor transparante of dekkende beits of lak is aan jou.

In deze blog leggen we uit wat het verschil is tussen een beits en lakverf en wat de voordelen van beide producten zijn. Ook leggen we uit hoe je met de juiste stappen jouw overkapping weer mooi maakt en beschermt.

Verf of beits?

Het kiezen voor verf of beits op een overkapping kan allebei. Verf is een laag die over hout heen komt en het beschermt. Een beits trekt het hout in en kan zowel beschermen als ook voeden door te toevoeging van lijnolie.

Voor nieuw hout is beits aan te raden of een vochtregulerende verf. Dan kan het laatste vocht nog uit het hout trekken.

Wil je een dekkend of transparant resultaat?

Wanneer je graag wilt dat de houtstructuur zichtbaar blijft, kies je voor een transparante beits of transparante buitenlak. Dit geeft een natuurlijke uitstraling aan jouw overkapping, veranda, schuurtje of pergola. Zo blijft de structuur van het hout te zien en geef je toch een beschermlaag.

Voor een dekkend resultaat kies je voor dekkende beits of een lakverf die geschikt is voor het schilderen van hout buitenshuis. Wil je de houtnerf niet meer zien om een egaal gekleurde overkapping te maken.

De gulden middenweg is een semi-dekkende beits, die de houtstructuur nog enigszins zichtbaar laat. Zo geef je het houtwerk wel een kleur, maar blijft de houtstructuur ook goed zichtbaar. Let op dat bij een tweede laag semi-dekkende beits de kleur intenser wordt, maar de houtnerf minder zichtbaar blijft.

De beste beits of verf voor een overkapping

Bij de keuze van de verf of beits voor de houten overkapping, zijn een aantal dingen belangrijk. Het hout zal krimpen en uitzetten door de temperatuurverschillen. De verf moet elastisch dus zijn.

Omdat beits één wordt met hout is deze altijd elastisch. Verf vormt een laag over hout heen en is niet altijd elastisch. Een punt van aandacht dus bij aankoop van lakverf.

Verder is een goede vochtregulatie erg belangrijk en moet het hout kunnen 'ademen'. Het vocht dat in het hout zit moet er namelijk uit kunnen, anders kan de verf gaat bladderen. Ook moet de verf natuurlijk beschermen tegen regen, wind, vorst en zon.

Harde houtsoorten behandel je vaak met een terpentinegedragen beits of verf. Voor zachtere houtsoorten gebruik je een watergedragen beits of verf. Ga je dus een douglas overkapping maken of plaatsen dan kun je hier het beste een watergedragen verf of beits voor nemen.

Beits kopen of juist verf

Als je weet welke verf- of beitssoort je nodig hebt kun je aan de slag met een beits of lakverf. Twijfel je of je moet gaan voor een Sikkens Rubbol EPS, Flexa Expert Lak of juist een Cetabever beits? Met de verfkeuzehulp van De Voordeelmarkt maak je een goede start.

Natuurlijk kun je jouw situatie en vraag altijd voorleggen aan onze verfkenners in onze winkels en bij de klantenservice zodat je goed voorbereid aan de slag kunt met de juiste producten.

Voorbereiding:

  • De beste temperatuur om de verf of beits te verwerken is tussen 15°C en 20°C
  • Schilder niet in de volle zon. De verf of beits hecht minder goed en kan gaan bladderen
  • Ontvet en reinig het hout voordat je gaat schuren. Dit voorkomt dat je eventuele vetten in het hout schuurt waardoor de beits minder goed zal hechten op de ondergrond
  • Eventuele gaten en scheuren vul je met een geschikt plamuurmiddel

Het schuren van de overkapping:

  • Je kunt nu beginnen met schuren van de overkapping. Ongeschaafd hout met grover schuurpapier (korrel 180). Geverft hout wat in goede staat is schuur je met fijn schuur papier (korrel 280). Slechte verflagen verwijder je met een verfkrabbel en zeer grof schuurpapier (korrel 80-120).
  • Maak het hout opnieuw stof- en vetvrij
  • Plak alles wat je niet wilt schilderen af met de afplaktape

Aanbrengen van de verf of beits:

  • Zorg dat de te schilderen/beitsen ondergrond glad is
  • Roer de verf/beits goed door en verwijder eventuele haren en pluisjes uit kwast en roller. Gebruik een kwast voor kleinere delen en de roller voor grotere oppervlaktes
  • Als je een eerste laag beits aanbrengt op onbehandeld hout, verdun dan de beits met 5% terpentine of water (afhankelijk van de beits)
  • Breng de verf of beits eerst aan in verticale banen en verdeel het vervolgens van links naar rechts. Werk van boven naar beneden om zakkers en stof in het schilderwerk te voorkomen
  • Rol na het aanbrengen van de verf of beits het hout na met de verfroller. Doe dit in lange banen om strepen in het schilderwerk te voorkomen
  • Je krijgt de beste bescherming als je twee lagen verf of beits aanbrengt. Dit beschermt beter tegen krassen, stoten en het weer
  • Laat de verf of beits goed drogen. Controleer op de verpakking hoe lang dit is

Na het schilderen:

  • Verwijder de afplaktape als de verf of beits nog nat is. Dit voorkomt beschadiging van het schilderwerk en het achterblijven van lijmresten
  • De beits heeft tijd nodig om goed uit te harden. Na ongeveer een week is de beits goed uitgehard
  • Reinig de kwast en verfroller met terpentine of water en bewaar de kwast bij voorkeur in rauwe lijnolie
  • Wil je de kwast niet bewaren? Lever deze dan in bij het klein chemisch afval

 

Terug naar overzicht stappenplannen >
 

Klusadvies nodig?

Heb je nog vragen over de verf of verfklus? Wij adviseren je graag! Neem contact op met onze klantenservice of kom langs in de winkel!